none
Optional Update Delivery is not working. Please help me.

    Question

  • Hi, I bought a Toshiba Satellite laptop last March with Windows Vista Basic preinstalled.  Every now and then I get these "Optional Update delivery is not working" messages.  What is going on?  Here is a copy of the Diagnostic Report:

    Diagnostic Report (1.7.0066.0):
    -----------------------------------------
    WGA Data-->
    Validation Status: Invalid License
    Validation Code: 50
    Online Validation Code: 0x80070426
    Cached Validation Code: N/A, hr = 0x80070426
    Windows Product Key: *****-*****-VRW92-3VTYM-HBTPB
    Windows Product Key Hash: f2jozkw0zs2dOBYEfV90nVZaNP0=
    Windows Product ID: 89572-OEM-7332166-00152
    Windows Product ID Type: 2
    Windows License Type: OEM SLP
    Windows OS version: 6.0.6000.2.00010300.0.0.002
    CSVLK Server: N/A
    CSVLK PID: N/A
    ID: {976F930A-CD6E-4B26-B55B-FD55799DF2B9}(3)
    Is Admin: Yes
    TestCab: 0x0
    WGA Version: Registered, 1.7.59.1
    Signed By: Microsoft
    Product Name: Windows Vista (TM) Home Basic
    Architecture: 0x00000000
    Build lab: 6000.vista_gdr.071009-1548
    TTS Error:
    Validation Diagnostic:
    Resolution Status: N/A

    Notifications Data-->
    Cached Result: N/A
    File Exists: No
    Version: N/A, hr = 0x80070002
    WgaTray.exe Signed By: N/A, hr = 0x80070002
    WgaLogon.dll Signed By: N/A, hr = 0x80070002

    OGA Data-->
    Office Status: 104 Unknown PID
    OGA Version: Registered, 1.6.21.0
    Signed By: Microsoft
    Office Diagnostics:
    77F760FE-152-80070002_7E90FEE8-175-80070002_025D1FF3-282-80041010_025D1FF3-170-80041010_02
    5D1FF3-171-1_025D1FF3-434-80040154_025D1FF3-178-80040154_025D1FF3-179-2_025D1FF3-185-80070
    002_025D1FF3-199-3_B4D0AA8B-818-80070057

    Browser Data-->
    Proxy settings: N/A
    User Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Win32)
    Default Browser: C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    Download signed ActiveX controls: Prompt
    Download unsigned ActiveX controls: Disabled
    Run ActiveX controls and plug-ins: Allowed
    Initialize and script ActiveX controls not marked as safe: Disabled
    Allow scripting of Internet Explorer Webbrowser control: Disabled
    Active scripting: Allowed
    Script ActiveX controls marked as safe for scripting: Allowed

    File Scan Data-->

    Other data-->
    Office Details:
    <GenuineResults><MachineData><UGUID>{976F930A-CD6E-4B26-B55B-FD55799DF2B
    9}</UGUID><Version>1.7.0066.0</Version><OS>6.0.6000.2.00010300.0.0
    .002</OS><Architecture>x32</Architecture><PKey>*****-*****-*****-*
    ****-HBTPB</PKey><PID>89572-OEM-7332166-00152</PID><PIDType>2</
    PIDType><SID>S-1-5-21-3200533392-2111735094-1980430520</SID><SYSTEM>&
    lt;Manufacturer>TOSHIBA</Manufacturer><Model>Satellite
    A105</Model></SYSTEM><BIOS><Manufacturer>Phoenix Technologies
    LTD</Manufacturer><Version>5.00</Version><SMBIOSVersion
    major="2"
    minor="4"/><Date>20061219000000.000000+000</Date></BIOS><
    ;HWID>F7333507018400DA</HWID><UserLCID>0409</UserLCID><SystemLCID&
    gt;0409</SystemLCID><TimeZone>Eastern Standard
    Time(GMT-05:00)</TimeZone><iJoin>0</iJoin><SBID><stat>3</
    stat><msppid></msppid><name></name><model></model>&
    lt;/SBID><OEM><OEMID>TOSINV</OEMID><OEMTableID>TOSINV00</OEM
    TableID></OEM><BRT/></MachineData><Software><Office><R
    esult>104</Result><Products><Product
    GUID="{91120000-002F-0000-0000-0000000FF1CE}"><LegitResult>104</Legi
    tResult><Name>Microsoft Office Home and Student
    2007</Name><Ver>12</Ver><PidType>0</PidType></Product>
    </Products></Office></Software></GenuineResults>

    Spsys.log Content: 0x80070002
    Thanks.
    Saturday, January 19, 2008 2:23 AM

Answers

  •  

    Hello jdbrewer29,

     

    The error code 0x80070426 (seen in your Diagnostic Report) tells me that the Software Licensing Service has stopped (i'm unsure why). So you can let your mum off the hook, this wasn't caused by her not Activating (or Validating) in time.  

     

      The Software Licensing Service is a part of Vista that is supposed to run when Vista boots up. the Service helps Vista confirm that Vista is Genuine. So if it isn't running, Vista can't tell if it is Genuine or not. It's rare, but sometine the service just stops for no reason that I know of. First try rebooting (maybe a few times) and if you still receive the error, try the below steps:

     

     

    If you have acces to the Start button:

    1) Click the Start button

    2) Type: cmd in the Start Search field

    3) At the top the Start window, you will see cmd.exe

    4) Right Click cmd.exe and select Run as Administrator

    5) Type: net start slsvc

     

    If you do not have access to the Start button:

    1) Click the option Access computer with reduced functionality

    2) A Browser will open, type: %windir%\system32 into the address field

    3) Find the file cmd.exe

    4) Right Click on the cmd.exe and select Run as Administrator

    5) Type: net start slsvc

     

     

    If this does not resolve your issue or if you receive any error when you enter the command net start slsvc, then open a (no cost) support request at http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=52029 and they should be able to help you get the service started again.

    Monday, January 21, 2008 11:16 PM
    Owner