none
C5 2010 - Kursregulering og udligning RRS feed

 • Spørgsmål

 • Hej

  Jeg har en kunde, som kører C5 2010, med bl.a. projekt, indkøb og mange forskellige valutaer.

  De har en alternativ kronologi i relation til både køb og salg, idet at de betaler FØR de får indkøbsfakturaen, og deres kunder betaler FØR de sender salgsfakturaen.

  Deres regnskab kører i DKK. De har en stor omsætning 300+ mio og mange poster på både salg og indkøb, og i og med at AL handel foregår i valuta (90% i EUR, USD og JPY) har kunden nogen ret store valutapositioner (tilgodehavende og skyldigt). Derfor kører de kursregulering i debitor og kreditor HVER måned for at få et så korrekt billede af balancen (statuskonti) som muligt.

  Når faktura modtages eller sendes, går de manuelt ind og udligner (ofte er det ikke 1:1, da det sagtens kan være 1:N eller N:1 eller N:M). De udligner efter princippet "Dags Dato" (altså om en eventuel kursregulering skal ligge på de(n) udlignende post(er) eller dennes (disse) modpost(er).

  Vi oplever en del bøvl fra måned til måned med bl.a. differencer mellem kreditor/finans og debitor/finans. Det virker ikke som om, at C5 har helt styr på hvor kursreguleringen skal ligge (som er årsag til diff mellem deb/kre og finans). Vi har også oplevet at C5 i forbindelse med ophævelse og dannelse af udligninger, gør at udlignede poster (i VendTrans) fremstår som både åbne og lukkede, hvor begge (de involverede poster) jf  VendTransSettle burde være udlignet. Den kan også finde på at have poster i Udligningskartoteket, som bare står med en rest.

  Systemet er efter min bedst overbevisning sat korrekt op. Der er ingen tilpasninger i de involverede moduler, men alligevel bruger vi unødigt meget tid hver måned på afstemning, da der stort set altid er differencer.

  Her kommer så lige et par spørgsmål:

  - Er der nogen, som har lignende kunder, hvor "det bare kører" ?

  - Er der nogen, som har lignende kunder, hvor i oplever det samme som her ? (og har i løst det på en eller anden måde?)?

  - Er det denne kronologi, som gør at C5 kaster håndklædet i ringen ?

  - Er kursregulerings- og udligningsfunktionaliteten generelt bare ikke god nok (det synes jeg ikke) ?

  - Er det bedre løst i version 2012

  - Andre forslag ?

  Kunden er naturligvis ikke tilfreds med dette, så jeg er på jagt efter en GOD og SIKKER løsning på dette problem.

  Håber at modtage nogen guldkorn

  Pft

  Christian

  28. marts 2012 07:57

Alle besvarelser

 • Hej Christian. Jeg oplever meget lignende problemer og er igang med et større detektivarbejde for at finde årsagen / fejlen etc.. Jeg vender tilbage her når jeg har nyt i sagen.

  Alex Lyngsøe

  6. april 2012 06:54
 • Hej Alex,

  OK. Jeg er selv igang, men når der er hundredevis af poster er det svært at simulere og efterprøve. Happy hunting... er som sagt selv i gang.

  Mvh

  Christian

  14. april 2012 06:36
 • Hej Alex,

  Har du noget nyt i sagen mon ?

  Idag har jeg konstateret, at den også anvender kontoen for øredifference i forbindelse med kreditorudligning. Har fundet et beløb på 256.000 kr på denne konto, og det er (udover at være et meget storte beløb) den forkerte konto den er ført på (skulle vel have været kontoen for kurs tab/vind?)

  Alt er SYS i dette, så der er ingen tilpasninger, men kronologien er som anført i mit første indlæg omvendt af den traditionelle.

  Er det C5 standard, at den anvender øredifferencekontoen på dette ?

  Mvh

  Christian

  11. maj 2012 12:50