none
Integrationspunkter (Webservices, etc) RRS feed

 • Spørgsmål

 • Hej C5 hajer.

  Udstiller klassisk Dynamics C5 som standard en række integrationspunkter (f.eks. REST/SOAP webservices) som det er muligt at forbinde til og hhv. bruge til at udtrække fra og indsætte data i C5? Hvis ikke, er dette så muligt at udvikle eller går man "bare" direkte i databasen via ODBC'en?

  Hvis der er nogen der kan henvise til godt materiale omkring denne problemstilling, så tilføj endelig links.

  Tak for hjælpen

  Martin

  5. januar 2016 15:48

Alle besvarelser

 • Hej Martin

  Nej, klassisk Dynamics C5 har slet ikke sådan noget.

  Man kan selv tilgå native (filbaserede) databaser via ODBC som du skriver - eller man kan tilgå en SQL-database direkte (se evt. http://blog.systemconnect.dk/?p=219).

  Tilgår du via SQL er det ret vigtigt at du læser og forstår de specielle ting i en C5 SQL-database som beskrevet i ovenstående blogindlæg.

  I begge tilfælde får du ikke "forretningslogikken" med - dvs. ingen "forretningslogik" validering mht. at du får indsat det korrekte i tabeller mv. Så det kan være et skråplan (hvis man ikke ved hvad man gør) og tungt at vedligeholde fordi ny "forretningslogik" så både skal laves i din integration og i C5.

  Ønsker du at det skal gå via C5, så har jeg tidligere haft god held med at lade C5 tømme/læse/skrive eksterne tabeller og så have en synkroniseringskørsel der flytter data frem og tilbage (altså en C5 kørsel). C5 har kommandoer til både at tale ODBC (med fx en ekstern MySQL eller MS SQL database) og til at tale direkte med MS SQL enten til ikke-C5 tabeller i samme database. Og det kører faktisk ok (udfordringen er nærmere at få sådan en kørsel til at køre stabilt med C5s scheduler eller andet da C5 ikke er super stabil til at køre ting uovervåget).

  Endelig har vi implementeret standard C5 forretningslogik til nogle enkelte ting (primært skrivning af debitorer, ordrer og varer og funktioner der hjælper med læsning af C5-data) som SQL Stored Procedures og Functions (det kræver jo så C5 på SQL)... Vi har nogle kunder der bruger dem direkte - så det er noget vi har i "skuffen" og som kan udbygges (det er mere et framework end en færdig løsning).

  Jeg har før haft tanke om at det kunne udvides til at lave en decideret webservice wrapper der så kunne tale med de SQL Stored Procedures og -Functions (men den del er ikke noget vi lige har klar "i skuffen").

  Smid mig en e-mail hvis du ønsker at høre mere om det (du kan nok bedst vurdere om det vil være den bedste vej frem).

  PS: Klassisk C5s fremtid taget i betragtning bør man naturligvis også overveje et skift til Dynamics C5 2016 eller Dynamics NAV 2016 som har mulighed for SOAP og ODATA webservice out of the box. Men de to systemer har naturligvis ikke meget med Klassisk Dynamics C5 at gøre...


  MVH gsl@systemconnect.dk Se også: http://blog.systemconnect.dk/

  • Foreslået som svar af Gert Lynge 6. januar 2016 08:01
  6. januar 2016 08:01