none
winows validation RRS feed

  • Question

  • I could not restart the c:\windows\system32\slsvc

    As per instruction in this forum to post my own thread
    windows validation

    Thanks.

    Diagnostic Report (1.9.0011.0):
    -----------------------------------------
    WGA Data-->
    Validation Status: Genuine
    Validation Code: 0

    Cached Validation Code: N/A, hr = 0x80070426
    Windows Product Key: *****-*****-9364X-37XGX-24W6P
    Windows Product Key Hash: aA067NOL80NWIZ94L6hWVdZMoIo=
    Windows Product ID: 89580-OEM-7332132-00141
    Windows Product ID Type: 2
    Windows License Type: OEM SLP
    Windows OS version: 6.0.6002.2.00010100.2.0.001
    ID: {5E71D971-0687-4E8E-973F-0F14870C7801}(3)
    Is Admin: Yes
    TestCab: 0x0
    WGA Version: Registered, 1.9.9.1
    Signed By: Microsoft
    Product Name: Windows Vista (TM) Ultimate
    Architecture: 0x00000000
    Build lab: 6002.lh_sp2rtm.090410-1830
    TTS Error:
    Validation Diagnostic:
    Resolution Status: N/A

    WgaER Data-->
    ThreatID(s): N/A, hr = 0x80070002
    Version: 6.0.6002.16398

    WGA Notifications Data-->
    Cached Result: N/A, hr = 0x80070002
    File Exists: No
    Version: N/A, hr = 0x80070002
    WgaTray.exe Signed By: N/A, hr = 0x80070002
    WgaLogon.dll Signed By: N/A, hr = 0x80070002

    OGA Notifications Data-->
    Cached Result: N/A, hr = 0x80070002
    Version: N/A, hr = 0x80070002
    OGAExec.exe Signed By: N/A, hr = 0x80070002
    OGAAddin.dll Signed By: N/A, hr = 0x80070002

    OGA Data-->
    Office Status: 108 Invalid VLK
    Microsoft Office Enterprise 2007 - 108 Invalid VLK
    OGA Version: Registered, 1.7.111.0
    Signed By: Microsoft
    Office Diagnostics: 025D1FF3-364-80041010_025D1FF3-229-80041010_025D1FF3-230-1_025D1FF3-517-80040154_025D1FF3-237-80040154_025D1FF3-238-2_025D1FF3-244-80070002_025D1FF3-258-3_E2AD56EA-765-d003_E2AD56EA-766-0_E2AD56EA-134-80004005

    Browser Data-->
    Proxy settings: N/A
    User Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Win32)
    Default Browser: C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
    Download signed ActiveX controls: Prompt
    Download unsigned ActiveX controls: Disabled
    Run ActiveX controls and plug-ins: Allowed
    Initialize and script ActiveX controls not marked as safe: Disabled
    Allow scripting of Internet Explorer Webbrowser control: Disabled
    Active scripting: Allowed
    Script ActiveX controls marked as safe for scripting: Allowed

    File Scan Data-->

    Other data-->
    Office Details: <GenuineResults><MachineData><UGUID>{5E71D971-0687-4E8E-973F-0F14870C7801}</UGUID><Version>1.9.0011.0</Version><OS>6.0.6002.2.00010100.2.0.001</OS><Architecture>x32</Architecture><PKey>*****-*****-*****-*****-24W6P</PKey><PID>89580-OEM-7332132-00141</PID><PIDType>2</PIDType><SID>S-1-5-21-3473617251-3672060119-1649775684</SID><SYSTEM><Manufacturer>Dell Inc.</Manufacturer><Model>XPS M1330                       </Model></SYSTEM><BIOS><Manufacturer>Dell Inc.</Manufacturer><Version>A15</Version><SMBIOSVersion major="2" minor="4"/><Date>20081226000000.000000+000</Date></BIOS><HWID>E7313507018400F8</HWID><UserLCID>0409</UserLCID><SystemLCID>0409</SystemLCID><TimeZone>Pacific Standard Time(GMT-08:00)</TimeZone><iJoin>0</iJoin><SBID><stat>3</stat><msppid></msppid><name></name><model></model></SBID><OEM><OEMID>DELL  </OEMID><OEMTableID>M08    </OEMTableID></OEM><GANotification/></MachineData><Software><Office><Result>108</Result><Products><Product GUID="{90120000-0030-0000-0000-0000000FF1CE}"><LegitResult>108</LegitResult><Name>Microsoft Office Enterprise 2007</Name><Ver>12</Ver><Val>7480B9502DF0D86</Val><Hash>oYWOW5ayFE3pZ+jvTpuXYsY64JE=</Hash><Pid>89388-707-8722531-65798</Pid><PidType>14</PidType></Product></Products><Applications><App Id="15" Version="12" Result="108"/><App Id="16" Version="12" Result="108"/><App Id="18" Version="12" Result="108"/><App Id="19" Version="12" Result="108"/><App Id="1A" Version="12" Result="108"/><App Id="1B" Version="12" Result="108"/><App Id="44" Version="12" Result="108"/><App Id="A1" Version="12" Result="108"/><App Id="BA" Version="12" Result="108"/></Applications></Office></Software></GenuineResults> 

    Spsys.log Content: 0x80070002

    Licensing Data-->
    Software Licensing service is not running.

    HWID Data-->
    HWID Hash Current: QAAAAAEABgABAAIAAQABAAAABQABAAEAeqi6nQqefPQSeei4YNEM8kaDNFh47TpW8vTwPPWqstwWfKxWMK1Gyg==

    OEM Activation 1.0 Data-->
    N/A

    OEM Activation 2.0 Data-->
    BIOS valid for OA 2.0: yes
    Windows marker version: 0x20000
    OEMID and OEMTableID Consistent: yes
    BIOS Information:
      ACPI Table Name OEMID Value OEMTableID Value
      APIC   DELL    M08   
      FACP   DELL    M08   
      HPET   DELL    M08   
      BOOT   DELL    M08   
      MCFG   DELL    M08   
      SLIC   DELL    M08   
      SSDT   PmRef  CpuPm

     

    Tuesday, July 14, 2009 2:49 AM

Answers

  • Hello cybercron ,

      The problem is that your Vista's Software Licensing Service has stopped. Vista uses this service to check itself and confirm it is Genuine. When the service is stopped, Vista is unable to confirm it's own Genuine status and may show Genuine or Non-Genuine. The fact that the Service has stopped is also, most likely, the cause of other issues you may be experiencing (such as not having access to the Control Panel).

      Normally this is not a big problem, since you can just restart the Service. However, we have seen a number of users that receive an error when they attempt to restart the Service. This indicates a more serious 'root cause' to the service having stopped.

      What I would like you to do is to try to restart the service using the 'Service Restart' steps, below. If the service won't restart, you will receive an error.

     

    Service Restart steps:

    (If you have access to the Start button):

    1)    Click the Start button

    2)    Type: cmd in the Start Search field

    3)    At the top the Start window, you will see cmd.exe

    4)    Right Click cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    (If you do not have access to the Start button):

    1)    Click the option that launches an Internet Browser

    2)    A Browser will open, type: %windir%\system32 into the address field

    3)    Find the file cmd.exe

    4)    Right Click on the cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    A)   If the error message is "System Error 3, The system cannot find the path specified." or "System Error 2, The system cannot find the file specified": Go to the main Vista Validation forum page http://social.microsoft.com/Forums/en-US/genuinevista/threads/, look in the announcement section and follow the steps found in thread "Fix for ‘Software Licensing service Has Stopped’ on some Vista 64bit systems"

     

    B)   If you receive any other error (System Error 5, System Error 57346 or System Error 54273): These occur as a result of massive file corruption.  We do not know what the root cause of the corruption is, but the likely causes are either Malware Infection or failing Hard Drive. The only resolution we can suggest is reinstall Vista.

     

    C)   If you receive no System Error and the Service start but then stops almost immediately: Something is apparently activity stopping the service. Most likely caused by some other dependent Windows Service or possibly a Malware infection. While the Software Licensing Service, itself, is part of the Anti-piracy sub-system, the running (and stopping) of Windows Services is a Vista core system that I have no insight to and is supported by Vista support at http://support.microsoft.com

    Thank you,
    Darin MS

    Tuesday, July 14, 2009 5:27 PM

All replies

  • I checked the log in C:\MGADiagToolOutput\MGADIAG20090713194346358.cab
    and open log.evtx and found

    "SL Token Store 'Initialize' failed with error hr=0x80070005.

    Info: C:\Users\Default\AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareLicensing\"

    When I look at the folder mentioned in the Info: that location is not existing.

    I did not had any problem before.

    Tuesday, July 14, 2009 3:22 AM
  • Hello cybercron ,

      The problem is that your Vista's Software Licensing Service has stopped. Vista uses this service to check itself and confirm it is Genuine. When the service is stopped, Vista is unable to confirm it's own Genuine status and may show Genuine or Non-Genuine. The fact that the Service has stopped is also, most likely, the cause of other issues you may be experiencing (such as not having access to the Control Panel).

      Normally this is not a big problem, since you can just restart the Service. However, we have seen a number of users that receive an error when they attempt to restart the Service. This indicates a more serious 'root cause' to the service having stopped.

      What I would like you to do is to try to restart the service using the 'Service Restart' steps, below. If the service won't restart, you will receive an error.

     

    Service Restart steps:

    (If you have access to the Start button):

    1)    Click the Start button

    2)    Type: cmd in the Start Search field

    3)    At the top the Start window, you will see cmd.exe

    4)    Right Click cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    (If you do not have access to the Start button):

    1)    Click the option that launches an Internet Browser

    2)    A Browser will open, type: %windir%\system32 into the address field

    3)    Find the file cmd.exe

    4)    Right Click on the cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    A)   If the error message is "System Error 3, The system cannot find the path specified." or "System Error 2, The system cannot find the file specified": Go to the main Vista Validation forum page http://social.microsoft.com/Forums/en-US/genuinevista/threads/, look in the announcement section and follow the steps found in thread "Fix for ‘Software Licensing service Has Stopped’ on some Vista 64bit systems"

     

    B)   If you receive any other error (System Error 5, System Error 57346 or System Error 54273): These occur as a result of massive file corruption.  We do not know what the root cause of the corruption is, but the likely causes are either Malware Infection or failing Hard Drive. The only resolution we can suggest is reinstall Vista.

     

    C)   If you receive no System Error and the Service start but then stops almost immediately: Something is apparently activity stopping the service. Most likely caused by some other dependent Windows Service or possibly a Malware infection. While the Software Licensing Service, itself, is part of the Anti-piracy sub-system, the running (and stopping) of Windows Services is a Vista core system that I have no insight to and is supported by Vista support at http://support.microsoft.com

    Thank you,
    Darin MS

    Tuesday, July 14, 2009 5:27 PM
  • Hi Darin,

    My system falls to System Error 2 so I followed up to creating a registry file, running it then restart, then try restarting the slsvc service again, but still the same result,

    System error 2 has occurred.

    The system cannot find the specified file.

    I still need your help.

    Thanks,
    Ronald
    Wednesday, July 15, 2009 6:16 AM
  • I checked the log in C:\MGADiagToolOutput\MGADIAG20090713194346358.cab
    and open log.evtx and found

    "SL Token Store 'Initialize' failed with error hr=0x80070005.

    Info: C:\Users\Default\AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareLicensing\"

    When I look at the folder mentioned in the Info: that location is not existing.

    I did not had any problem before.


    Got a similar Problem on eight W2008 Server Standard. All activated, sl service someday did not start after reboot. Error: SL Token Store 'Initialize' failed. Eventlog also showed Access Denied on C:\Users\Default\AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareLicensing\

    Here is what i did: gave Everyone modify rights on C:\Users\Default\AppData\Roaming\Microsoft\
    net start slsvc: sl started up, dir SoftwareLicensing in above location was created
    Copied token.dat from %windir%\ServiceProfiles\NetworkService\AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareLicensing to C:\Users\Default\AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareLicensing\ and restarted service.

    Works, but i have no clue why windows changed his location to look for the token.dat
    Sunday, August 2, 2009 9:12 PM