locked
Diagnostic Report says Genuiene but it will not Validate RRS feed

  • Question

  • Hello,
    When I use Command Prompt to restart the service it restarts but when I run Validation it still says Vista is not Genuiene. On top of that when I run diagnostic it says my Vista is Genuiene. I have even tried to use Services to restart the guienuine service it frezzes and then closes. I can no longer access Control Prompt. I have attached the most recent Diagnpstic Report to aid you. Thanks so much for your help.

    Diagnostic Report (1.9.0006.1):
    -----------------------------------------
    WGA Data-->
    Validation Status: Genuine
    Validation Code: 0
    Online Validation Code: 0x80070426
    Cached Validation Code: N/A, hr = 0x80070426
    Windows Product Key: *****-*****-4WD8X-M9WM7-CH4CG
    Windows Product Key Hash: EkdqJZ28Y9zyrh7DU/lHNjTXlQY=
    Windows Product ID: 89572-OEM-7332166-00096
    Windows Product ID Type: 2
    Windows License Type: OEM SLP
    Windows OS version: 6.0.6001.2.00010300.1.0.002
    ID: {E878DF72-454E-4060-B13C-71B86AEABD04}(3)
    Is Admin: Yes
    TestCab: 0x0
    WGA Version: Registered, 1.9.9.1
    Signed By: Microsoft
    Product Name: Windows Vista (TM) Home Basic
    Architecture: 0x00000000
    Build lab: 6001.vistasp1_gdr.090302-1506
    TTS Error:
    Validation Diagnostic:
    Resolution Status: N/A

    WgaER Data-->
    ThreatID(s): N/A, hr = 0x80070002
    Version: 6.0.6002.16398

    WGA Notifications Data-->
    Cached Result: N/A, hr = 0x80070002
    File Exists: No
    Version: N/A, hr = 0x80070002
    WgaTray.exe Signed By: N/A, hr = 0x80070002
    WgaLogon.dll Signed By: N/A, hr = 0x80070002

    OGA Notifications Data-->
    Cached Result: N/A, hr = 0x80070002
    Version: N/A, hr = 0x80070002
    WGATray.exe Signed By: N/A, hr = 0x80070002
    OGAAddin.dll Signed By: N/A, hr = 0x80070002

    OGA Data-->
    Office Status: 100 Genuine
    Microsoft Office Home and Student 2007 - 100 Genuine
    OGA Version: Registered, 1.7.111.0
    Signed By: Microsoft
    Office Diagnostics: B4D0AA8B-604-645_025D1FF3-364-80041010_025D1FF3-229-80041010_025D1FF3-230-1_025D1FF3-517-80040154_025D1FF3-237-80040154_025D1FF3-238-2_025D1FF3-244-80070002_025D1FF3-258-3

    Browser Data-->
    Proxy settings: N/A
    User Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Win32)
    Default Browser: C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    Download signed ActiveX controls: Prompt
    Download unsigned ActiveX controls: Disabled
    Run ActiveX controls and plug-ins: Allowed
    Initialize and script ActiveX controls not marked as safe: Disabled
    Allow scripting of Internet Explorer Webbrowser control: Disabled
    Active scripting: Allowed
    Script ActiveX controls marked as safe for scripting: Allowed

    File Scan Data-->

    Other data-->
    Office Details: <GenuineResults><MachineData><UGUID>{E878DF72-454E-4060-B13C-71B86AEABD04}</UGUID><Version>1.9.0006.1</Version><OS>6.0.6001.2.00010300.1.0.002</OS><Architecture>x32</Architecture><PKey>*****-*****-*****-*****-CH4CG</PKey><PID>89572-OEM-7332166-00096</PID><PIDType>2</PIDType><SID>S-1-5-21-3408574842-2709608036-2884879352</SID><SYSTEM><Manufacturer>Dell Inc.</Manufacturer><Model>Latitude D520                   </Model></SYSTEM><BIOS><Manufacturer>Dell Inc.</Manufacturer><Version>A06</Version><SMBIOSVersion major="2" minor="4"/><Date>20070528000000.000000+000</Date></BIOS><HWID>7B303507018400EA</HWID><UserLCID>0409</UserLCID><SystemLCID>0409</SystemLCID><TimeZone>Eastern Standard Time(GMT-05:00)</TimeZone><iJoin>0</iJoin><SBID><stat>3</stat><msppid></msppid><name></name><model></model></SBID><OEM><OEMID>DELL  </OEMID><OEMTableID>M07    </OEMTableID></OEM><GANotification/></MachineData><Software><Office><Result>100</Result><Products><Product GUID="{91120000-002F-0000-0000-0000000FF1CE}"><LegitResult>100</LegitResult><Name>Microsoft Office Home and Student 2007</Name><Ver>12</Ver><Val>572F4E6CF2E8F16</Val><Hash>66UtR3kwvKklw2I+gfTX7d0biC0=</Hash><Pid>81602-907-7299735-68133</Pid><PidType>1</PidType></Product></Products><Applications><App Id="16" Version="12" Result="100"/><App Id="18" Version="12" Result="100"/><App Id="1B" Version="12" Result="100"/><App Id="A1" Version="12" Result="100"/></Applications></Office></Software></GenuineResults> 

    Spsys.log Content: 0x80070002

    Licensing Data-->
    Software Licensing service is not running.

    HWID Data-->
    HWID Hash Current: NAAAAAEAAgABAAIAAQABAAAAAwABAAEAnJ+6CPl9ROPqTkTserKCRfL07ptMpk5RrFYqhQ==

    OEM Activation 1.0 Data-->
    N/A

    OEM Activation 2.0 Data-->
    BIOS valid for OA 2.0: yes
    Windows marker version: 0x20000
    OEMID and OEMTableID Consistent: yes
    BIOS Information:
      ACPI Table Name OEMID Value OEMTableID Value
      APIC   DELL    M07   
      FACP   DELL    M07   
      HPET   DELL    M07   
      MCFG   DELL    M07   
      SLIC   DELL    M07   
      SSDT   PmRef  CpuPm

     

    Monday, July 13, 2009 5:24 PM

Answers

  • Hello EagleGurl,

      A bunch of other people posted in your last thread, so I am unsure if you saw my post, I have included it below. 

      From your description of what happens whan you attempt to restart the service, it I would say that falls under the C)  "If you receive no System Error and the Service start but then stops almost immediately:..." catagory.

      Also, as far as the Diagnostic Report showing Genuine, when the Software Licensing Service is stopped, Vista is unable to confirm it's own Genuine status and it's almost as common for Vista to show Genuine, as Non-Genuine.


    -------------------------Information I posted in your other thread-------------------------------

      The problem is that your Vista's Software Licensing Service has stopped. Vista uses this service to check itself and confirm it is Genuine. When the service is stopped, Vista is unable to confirm it's own Genuine status and may show Genuine or Non-Genuine. The fact that the Service has stopped is also, most likely, the cause of other issues you may be experiencing (such as not having access to the Control Panel).

      Normally this is not a big problem, since you can just restart the Service. However, we have seen a number of users that receive an error when they attempt to restart the Service. This indicates a more serious 'root cause' to the service having stopped.

      What I would like you to do is to try to restart the service using the 'Service Restart' steps, below. If the service won't restart, you will receive an error.

     

    Service Restart steps:

    (If you have access to the Start button):

    1)    Click the Start button

    2)    Type: cmd in the Start Search field

    3)    At the top the Start window, you will see cmd.exe

    4)    Right Click cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    (If you do not have access to the Start button):

    1)    Click the option that launches an Internet Browser

    2)    A Browser will open, type: %windir%\system32 into the address field

    3)    Find the file cmd.exe

    4)    Right Click on the cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    A)   If the error message is "System Error 3, The system cannot find the path specified." or "System Error 2, The system cannot find the file specified": Go to the main Vista Validation forum page http://social.microsoft.com/Forums/en-US/genuinevista/threads/, look in the announcement section and follow the steps found in thread "Fix for ‘Software Licensing service Has Stopped’ on some Vista 64bit systems"

     

    B)   If you receive any other error (System Error 5, System Error 57346 or System Error 54273): These occur as a result of massive file corruption.  We do not know what the root cause of the corruption is, but the likely causes are either Malware Infection or failing Hard Drive. The only resolution we can suggest is reinstall Vista.

     

    C)   If you receive no System Error and the Service start but then stops almost immediately: Something is apparently activity stopping the service. Most likely caused by some other dependent Windows Service or possibly a Malware infection. While the Software Licensing Service, itself, is part of the Anti-piracy sub-system, the running (and stopping) of Windows Services is a Vista core system that I have no insight to and is supported by Vista support at http://support.microsoft.com

     

    Thank you,
    Darin MS

    Monday, July 13, 2009 7:02 PM

All replies

  • Hello EagleGurl,

      A bunch of other people posted in your last thread, so I am unsure if you saw my post, I have included it below. 

      From your description of what happens whan you attempt to restart the service, it I would say that falls under the C)  "If you receive no System Error and the Service start but then stops almost immediately:..." catagory.

      Also, as far as the Diagnostic Report showing Genuine, when the Software Licensing Service is stopped, Vista is unable to confirm it's own Genuine status and it's almost as common for Vista to show Genuine, as Non-Genuine.


    -------------------------Information I posted in your other thread-------------------------------

      The problem is that your Vista's Software Licensing Service has stopped. Vista uses this service to check itself and confirm it is Genuine. When the service is stopped, Vista is unable to confirm it's own Genuine status and may show Genuine or Non-Genuine. The fact that the Service has stopped is also, most likely, the cause of other issues you may be experiencing (such as not having access to the Control Panel).

      Normally this is not a big problem, since you can just restart the Service. However, we have seen a number of users that receive an error when they attempt to restart the Service. This indicates a more serious 'root cause' to the service having stopped.

      What I would like you to do is to try to restart the service using the 'Service Restart' steps, below. If the service won't restart, you will receive an error.

     

    Service Restart steps:

    (If you have access to the Start button):

    1)    Click the Start button

    2)    Type: cmd in the Start Search field

    3)    At the top the Start window, you will see cmd.exe

    4)    Right Click cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    (If you do not have access to the Start button):

    1)    Click the option that launches an Internet Browser

    2)    A Browser will open, type: %windir%\system32 into the address field

    3)    Find the file cmd.exe

    4)    Right Click on the cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    A)   If the error message is "System Error 3, The system cannot find the path specified." or "System Error 2, The system cannot find the file specified": Go to the main Vista Validation forum page http://social.microsoft.com/Forums/en-US/genuinevista/threads/, look in the announcement section and follow the steps found in thread "Fix for ‘Software Licensing service Has Stopped’ on some Vista 64bit systems"

     

    B)   If you receive any other error (System Error 5, System Error 57346 or System Error 54273): These occur as a result of massive file corruption.  We do not know what the root cause of the corruption is, but the likely causes are either Malware Infection or failing Hard Drive. The only resolution we can suggest is reinstall Vista.

     

    C)   If you receive no System Error and the Service start but then stops almost immediately: Something is apparently activity stopping the service. Most likely caused by some other dependent Windows Service or possibly a Malware infection. While the Software Licensing Service, itself, is part of the Anti-piracy sub-system, the running (and stopping) of Windows Services is a Vista core system that I have no insight to and is supported by Vista support at http://support.microsoft.com

     

    Thank you,
    Darin MS

    Monday, July 13, 2009 7:02 PM
  • Hello Darin MS, I am Michael, I am recieving the same problem and tried this solution

    1)     Click the Start button

    2)     Type: cmd in the Start Search field

    3)     At the top the Start window, you will see cmd.exe

    4)     Right Click cmd.exe and select Run as Administrator

    5)     Type: net start slsvc


    After trying this solution, I recied this message.
    "The requested service has already been started

    More help is available by typing NET HELPMSG2182"

    Please advise me, on what to do next.
    Monday, July 13, 2009 10:17 PM
  • Hi Michael,

      Then I don't believe you have the same issue and you should create your own thread, post a Diagnostic Report and a description of the issue.

    Thank you,
    Darin MS
    Tuesday, July 14, 2009 5:44 PM