locked
Vista Home Premium fails genuine advantage check after reinstall RRS feed

  • Question

  • Upom use of the "out-of-box" Recovery Discs that shipped with my Toshiba Satellite laptop, I began the process of updating the clean installation via Microsoft Update online.  A multitude of security updates were installed even before SP1 was made available.  I may have jumped the gun by manually installing SP2 from Microsoft download center, rather than just allowing Windows Updater to do it.  All I know is that SP2 installed fine, then approximately 42 additional downloads (including a couple critical) were still shown as needed by Windows Updater.  After 3 failed attempts at installing....and long series of associated rollbacks due to "configuration failure"... I decided it was time to investigate further.   None of the automated FIX-ITs helped...none would complete due to a .net 4.0x requirement that couldn't be met despite me manually downloading and installing what it said I needed.   On a whim, I tried running the old Live One Care PC scanner.  My copy of Vista fails genuine advantage checks and thus will not further update the remaining security patches (although I thought Microsoft still allowed even 'NON-GENUINE' versions of Windows to install CRITICAL and major security patches in order to stop the proliferation of malware and viruses worldwide)   The following is the information copied from the MGA DiagTool:

    Diagnostic Report (1.9.0027.0):

    -----------------------------------------

    Windows Validation Data-->

    Validation Status: Genuine

    Validation Code: 0

    Cached Online Validation Code: N/A, hr = 0x80070426

    Windows Product Key: *****-*****-JQMWD-2QJRJ-RJ34F

    Windows Product Key Hash: R8gPTEFMoOygFewoq/uOoWMpz68=

    Windows Product ID: 89578-OEM-7332157-00237

    Windows Product ID Type: 2

    Windows License Type: OEM SLP

    Windows OS version: 6.0.6002.2.00010300.2.0.003

    ID: {B708C6E4-B4DF-487B-994B-356A93726853}(1)

    Is Admin: Yes

    TestCab: 0x0

    LegitcheckControl ActiveX: N/A, hr = 0x80070002

    Signed By: N/A, hr = 0x80070002

    Product Name: Windows Vista (TM) Home Premium

    Architecture: 0x00000000

    Build lab: 6002.vistasp2_gdr.100218-0019

    TTS Error: 

    Validation Diagnostic: 

    Resolution Status: N/A

     

    Vista WgaER Data-->

    ThreatID(s): N/A, hr = 0x80070002

    Version: N/A, hr = 0x80070002

     

    Windows XP Notifications Data-->

    Cached Result: N/A, hr = 0x80070002

    File Exists: No

    Version: N/A, hr = 0x80070002

    WgaTray.exe Signed By: N/A, hr = 0x80070002

    WgaLogon.dll Signed By: N/A, hr = 0x80070002

     

    OGA Notifications Data-->

    Cached Result: N/A, hr = 0x80070002

    Version: N/A, hr = 0x80070002

    OGAExec.exe Signed By: N/A, hr = 0x80070002

    OGAAddin.dll Signed By: N/A, hr = 0x80070002

     

    OGA Data-->

    Office Status: 109 N/A

    OGA Version: N/A, 0x80070002

    Signed By: N/A, hr = 0x80070002

    Office Diagnostics: B4D0AA8B-604-645_025D1FF3-364-80041010_025D1FF3-229-80041010_025D1FF3-230-1_025D1FF3-517-80040154_025D1FF3-237-80040154_025D1FF3-238-2_025D1FF3-244-80070002_025D1FF3-258-3

     

    Browser Data-->

    Proxy settings: N/A

    User Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Win32)

    Default Browser: C:\Users\karla\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe

    Download signed ActiveX controls: Prompt

    Download unsigned ActiveX controls: Disabled

    Run ActiveX controls and plug-ins: Allowed

    Initialize and script ActiveX controls not marked as safe: Disabled

    Allow scripting of Internet Explorer Webbrowser control: Disabled

    Active scripting: Allowed

    Script ActiveX controls marked as safe for scripting: Allowed

     

    File Scan Data-->

     

    Other data-->

    Office Details: <GenuineResults><MachineData><UGUID>{B708C6E4-B4DF-487B-994B-356A93726853}</UGUID><Version>1.9.0027.0</Version><OS>6.0.6002.2.00010300.2.0.003</OS><Architecture>x32</Architecture><PKey>*****-*****-*****-*****-RJ34F</PKey><PID>89578-OEM-7332157-00237</PID><PIDType>2</PIDType><SID>S-1-5-21-3484927867-1218390302-3555931157</SID><SYSTEM><Manufacturer>TOSHIBA</Manufacturer><Model>Satellite P105</Model></SYSTEM><BIOS><Manufacturer>TOSHIBA</Manufacturer><Version>V4.70  </Version><SMBIOSVersion major="2" minor="4"/><Date>20090119000000.000000+000</Date></BIOS><HWID>90313507018400FA</HWID><UserLCID>0409</UserLCID><SystemLCID>0409</SystemLCID><TimeZone>Central Standard Time(GMT-06:00)</TimeZone><iJoin>0</iJoin><SBID><stat>3</stat><msppid></msppid><name></name><model></model></SBID><OEM><OEMID>TOSQCI</OEMID><OEMTableID>TOSQCI00</OEMTableID></OEM><GANotification/></MachineData><Software><Office><Result>109</Result><Products/><Applications/></Office></Software></GenuineResults>  

     

    Spsys.log Content: 0x80070002

     

    Licensing Data-->

    Software Licensing service is not running.

     

    Windows Activation Technologies-->

    N/A

     

    HWID Data-->

    HWID Hash Current: NAAAAAEAAgABAAIAAQABAAAAAwABAAEAJJSKRaqIkorqTvbURhy6e/L0wAruEfjXrFYqhQ==

     

    OEM Activation 1.0 Data-->

    N/A

     

    OEM Activation 2.0 Data-->

    BIOS valid for OA 2.0: yes

    Windows marker version: 0x20000

    OEMID and OEMTableID Consistent: yes

    BIOS Information: 

      ACPI Table Name OEMID Value OEMTableID Value

      APIC TOSQCI TOSQCI00

      FACP TOSQCI TOSQCI00

      HPET TOSQCI TOSQCI00

      BOOT PTLTD $SBFTBL$

      MCFG TOSQCI TOSQCI00

      APIC TOSQCI TOSQCI00

      SLIC TOSQCI TOSQCI00

      SSDT PmRef Cpu0Tst

      SSDT PmRef Cpu0Tst

      SSDT PmRef Cpu0Tst

     

    PLEASE HELP ME ON THIS ONE....I am stumped.  Thank you!!!


    Respectfully, Brendon
    Tuesday, December 7, 2010 9:48 AM

Answers

  • Hi Brendon,

     

         The problem is that your Vista's Software Licensing Service has stopped. Vista uses this service to check itself and confirm it is Genuine. When the service is stopped, Vista is unable to confirm it's own Genuine status and may show Genuine or Non-Genuine. The fact that the Service has stopped is also, most likely, the cause of other issues you may be experiencing (such as not having access to the Control Panel).

      Normally this is not a big problem, since you can just restart the Service. However, we have seen a number of users that receive an error when they attempt to restart the Service. This indicates a more serious 'root cause' to the service having stopped.

      What I would like you to do is to try to restart the service using the 'Service Restart' steps, below. If the service won't restart, you will receive an error.

     

    Service Restart steps:

    (If you have access to the Start button):

    1)    Click the Start button

    2)    Type: cmd in the Start Search field

    3)    At the top the Start window, you will see cmd.exe

    4)    Right Click cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    (If you do not have access to the Start button):

    1)    Click the option that launches an Internet Browser

    2)    A Browser will open, type: %windir%\system32 into the address field

    3)    Find the file cmd.exe

    4)    Right Click on the cmd.exe and select Run as Administrator

    5)    Type: net start slsvc

     

    A)   If the error message is "System Error 3, The system cannot find the path specified." or "System Error 2, The system cannot find the file specified": Go to the main Vista Validation forum page http://social.microsoft.com/Forums/en-US/genuinevista/threads/ , look in the announcement section and follow the steps found in thread "Fix for ‘Software Licensing service Has Stopped’ on some Vista 64bit systems"

     

    B)   If you receive any other error (System Error 5, System Error 57346 or System Error 54273): These occur as a result of massive file corruption.  We do not know what the root cause of the corruption is and this can be caused by any situation where files could be corrupted. However, from troubleshooting others that had this issue, the likeliest causes are either Malware Infection or failing Hard Drive.There are a few things you can try to resolve this issue

     

    a.    System Scan. The scan will look for bad Windows files and will attempt to repair them, if possible.

                                              i.    Login to Vista in Normal Mode (not safe mode)

                                            ii.    Launch an Internet Browser

                                           iii.    Type: %windir%\system32\ in the browser's address field

                                           iv.    Scroll down till you find the file cmd.exe

                                            v.    Right-click the file and select 'Run as Administrator'

                                           vi.    In the CMD window, type: sfc /scannow

                                          vii.    Reboot twice and see if that resolves the issue.

     

    b.    repairing Windows using System Restore:

                                              i.    Reboot Vista into Safe Mode

                                            ii.    Click the ‘Start’ button

                                           iii.    In the Start Search field, type: System Restore and hit “Enter” keyboard key

                                           iv.    Select "Choose Different Restore Point", Put a check in the box that says "Show restore points older than 5 days", select the restore point that corresponds to the date Before you first noticed the issue.

                                            v.    Click the "Next" button.

                                           vi.    Reboot back into Normal mode

    If neither of these sets of steps resolves the issue, my only other suggestions would be either to contact Vista support at http://support.microsoft.com or reinstall Vista.

     

     

    C)   If you receive no System Error and the Service start but then stops almost immediately: Something is apparently activity stopping the service. Most likely caused by some other dependent Windows Service or possibly a Malware infection. While the Software Licensing Service, itself, is part of the Anti-piracy sub-system, the running (and stopping) of Windows Services is a Vista core system that I have no insight to and is supported by Vista support at http://support.microsoft.com

     Hope that helps,


    Darin MS
    • Marked as answer by Darin Smith MS Tuesday, December 7, 2010 9:37 PM
    Tuesday, December 7, 2010 9:37 PM