locked
vail won't backup to external RRS feed

  • Question

  • I got myself a new WD 2tb external hard drive and vail won't backup to it. The system sees it. I can tell vail to backup to it, it will format it and let me choose what to backup. However on the final screen it tells me it failed to set it up.  Known issue?
    Monday, October 25, 2010 6:18 PM

All replies

  • Hi,

    Actually I think there are a number of problems with server backup in VAIL preview. See also feedback issue 597084 on Connect. 
    In my experience a newly set up server backup starts initially backs up the server and data for some time, then starts getting failed backups when the backup drives becomes about 50%(?) full. A problem that I was unable to repair other then reformatting the drive and start anew.

    According to MS this problem is closed as "being addressed in the product". As far as I know no work arrounds available. So we will have to wait for a next release or even RTM. That why currently I only use the server backup to backup the VAIL preview server system (no or just minimal data). This enables me to easely restore the server system disk in case anything goes wrong. On my test server these  backups have been successfull (*cross-fingers*) on a daily shedule for a couple of weeks now...

    Concerning the problem you describe: manually remove any partition on the backup disk. Then run the server backup wizard to customize your setup.
    If this fails you can also try creating a single NTFS partition on the backup disk before running the wizard.

    - Theo.


    No home server like Home Server
    Monday, October 25, 2010 11:33 PM
    Moderator
  • Or here: I'm not sure what happened, but WHS Vail is worse off than it was
    before! I feel like I'm being left to hang from the tree.
     
     
    Nancy Ward
    Windows 8 Beta Ferret
     
    "Theo van Elsberg" wrote in message
    news:0cbafa83-eb1f-4fd1-b972-89c2a8e3af1f@communitybridge.codeplex.com...
    Hi,
     
    Actually I think there are a number of problems with server backup in VAIL
    preview. See also feedback issue 597084 on Connect.
    In my experience a newly set up server backup starts initially backs up the
    server and data for some time, then starts getting failed backups when the
    backup drives becomes about 50%(?) full. A problem that I was unable to
    repair other then reformatting the drive and start anew.
     
    According to MS this problem is closed as "being addressed in the product".
    As far as I know no work arrounds available. So we will have to wait for a
    next release or even RTM. That why currently I only use the server backup to
    backup the VAIL preview server system (no or just minimal data). This
    enables me to easely restore the server system disk in case anything goes
    wrong. On my test server these  backups have been successfull
    (*cross-fingers*) on a daily shedule for a couple of weeks now...
     
    Concerning the problem you describe: manually remove any partition on the
    backup disk. Then run the server backup wizard to customize your setup.
    If this fails you can also try creating a single NTFS partition on the
    backup disk before running the wizard.
     
    - Theo.
     
    No home server like Home Server
     

    Nancy Ward
    Tuesday, October 26, 2010 1:21 AM