locked
De (gemiddelde) Windows Mobile / Windows Phone gebruiker RRS feed

 • Vraag

 • Hallo allemaal!

  Voor mijn studie Communication & Multimedia Design ben ik bezig met een onderzoek naar de smartphone gebruiker. In dit onderzoek probeer ik zogenaamde persona's te maken over de doelgroep van een bepaald soort smartphone. Hierbij maak ik onderscheid tussen de aanbieders van OS's (operating systems) die draaien op de smartphones.

  Die aanbieders zijn:
  - RIM (BlackBerry)
  - Apple (iPhone)
  - Google Android (o.a. HTC en Samsung)
  - Symbian (o.a. Nokia)
  - Windows Mobile / Windows Phone (o.a. Sony Ericsson)

  De vraag: Graag zou ik van jullie willen weten waarom jullie gekozen hebben voor jullie smartphone, dus wat gaf de doorslag en waarom niet een toestel van een andere aanbieder? Om eerlijk te zijn ben ik minder benieuwd naar redenen als "hij ziet er mooi uit" of "dan kan ik een bepaalde app downloaden". Hoe groter jullie antwoord, hoe meer ik er aan heb. Dus weer niet bang om te overdrijven of een langdradig verhaal op te hangen. ;)

  Waar ik erg naar benieuwd ben is of jullie keuze gemaakt wordt op basis van functie of op basis van design, of beide. Zo hoop ik te kunnen achterhalen welke functies de doorslag geven om zo tot een conclusie te komen. Bijv. de BlackBerry gebruikers vinden de e-mail functie heel belangrijk terwijl de Symbian gebruikers waarde hechten aan een goede camera met HD opnamemogelijkheden.

  Wanneer het onderzoek klaar is en ik resultaten/persona's heb deel ik deze graag met jullie. Wie weet is er nog iemand die er iets mee kan doen of vind je het gewoon interessant om te kijken wat ik met jullie antwoorden heb gedaan.

  Alvast bedankt voor degene die mij willen helpen!

  Groeten,
  Frederic Luksemburg Student Communication & Multimedia Design @ Avans Hogeschool te Breda
  Portfolio: http://fredericluksemburg.nl/
  vrijdag 22 april 2011 10:39

Alle reacties

 • Beste Frederic,

   

  IK vind je onderzoek een heel interessant onderwerp. Zou daar graag eens met je over spreken en input leveren vanuit onze ervaring / lokaal onderzoek. Kun je mij aangeven wanneer jpu dat zou schikken?

   

  vriendelijke groet,

  Maarten Sonneveld

  Business Group Lead Mobile

  Microsoft

  maartens@microsoft.com

  dinsdag 26 april 2011 06:22
 • Hoi Frederic,

   

  Ik ben een gebruiker van het Windows Phone 6.5 platform. Een jaar of 3 geleden, pre Android, was de keuze voor mij snel gemaakt. Laat ik het zo verklaren: Ik speelde als kind liever met Lego dan met Playmobiel. Lego gaf meer voldoening vanwege de uitgebreide mogelijkheden om iets zo te maken zoals je het graag zelf wil. Dat was toen ook zo met Windows Mobile 6(.x). En de connectivity met mijn Windows PC met Office was toendertijd de beste optie middels een Windows Mobile toestel. De Iphone is meer Playmobiel. Voor mensen die graag direct willen spelen en showen met hun mobiel. Maar goed, dat was een paar jaar terug. Groot nadeel van de Iphone vind ik nog steeds dat je gedwongen wordt om te werken met Itunes. De Apple-produkten werken natuurlijk allemaal naadloos samen. Maar dat komt door hun gesloten eco-systeem waarin de hard- en software door Apple zelf wordt gemaakt. De prijs is er ook naar. Ik had graag de keuze in hardware bij software. En ik moet zeggen dat ik een glimlach krijg als ik bij Mediamarkt even kan spelen met een Iphone of Ipad. Het werkt allemaal zo smooth. Maar het is duur.

  Op dit moment raad ik echter niemand meer aan om het WM 6.5 platform te gebruiken als ze zoeken naar een nieuw toestel. In vergelijk met bijvoorbeeld Iphone of Android is WM 6.5 achtergebleven. Dat beseft men bij Microsoft ook wel want ze zijn versneld gestart met de ontwikkeling van Windows Phone 7. Het is zoooooo jammer dat Microsoft de Nederlandse (taal)ondersteuning voor Windows Phone 7 op dit moment nog niet ingeregeld heeft. Anders had ik allang een NL Windows Phone 7 toestel. Ik moet toegeven dat ik een echte Microsoft aanhanger ben (Windows 7 ultimate, Office 2010, Xbox360 met kinect, WM 6.5) maar als ik nu iemand moet adviseren bij een nieuw toestel dan raad ik de meesten met pijn in m'n hart een mid-range Android toestel aan vanwege het gebruikersgemak. Maar ik leg ze wel uit dat Google/Android het niet zo nauw neemt qua privacy. Net zoals Apple trouwens. Ik som hieronder mijn persoonlijke associaties op met de genoemde OSen:

  - RIM (BlackBerry): Zakelijke gebruikers die belang hechten aan push-mail. Echter dat gaat met alle andere OSen ook al tegenwoordig dus dat is geen USP meer voor RIM. Daarom gaan ze nu ook op de consumentenmarkt maar veel te laat.
  - Apple (iPhone): Duur, mooi en functioneert smooth. Ik wil geen Itunes gebruiken. Een appstore die uitpuit van de onzin-apps is voor mij geen belangrijk item.
  - Google Android (o.a. HTC en Samsung): Op dit moment main-stream en grote concurrent voor Microsoft. Makkelijk in gebruik en weinig crashes. Maar de veelvoud aan versies geeft bij mij aan dat ze nog steeds experimenteren. Verder kun je niet altijd de nieuwste versie installeren op een Android-phone.
  - Symbian (o.a. Nokia): Vergane glorie! Verder heel lang geen ondersteuning voor touchscreens. Slimme zet van Nokia om in te zetten op WP7 
  - Windows Mobile / Windows Phone (o.a. Sony Ericsson): Win Mobile en Win Phone kun je echt niet in 1 zin noemen. Win Mobile was ooit een mooi en prettig OS. Tegenwoordig zijn er veel betere OSen. Windows Phone 7 gaat mijn nieuwe toestel worden dit najaar. Waarom: niet zo duur als Iphone, grafisch en technisch erg smooth, een intuitieve interface waarover goed en heel lang is nagedacht, een snel groeiende Marketplace waarin nu al de kwalitatieve apps staan die de concurrectie ook biedt. De beste web-expierence en binnenkort een browser-engine die draait op IE 9 met support voor HTML5 en Silverlight, dan heb je écht internet op je phone. Naadloos functioneren met de cloud van MS. Dus waar je ook bent altijd realtime toegang tot je content en mail. Mooie integratie van social media toepassingen. Ik denk dat social media nog in de luiers zit en Microsoft haakt hier mooi op in. Dat betekend groeipotentie. En ik geloof in het succes van dit produkt. Zeker als Nokia de produktie gaat starten. Nokia is van oudsher een deglijke hardware-producent met prima support. Ik gebruik nu HTC en dat is ook goed maar wat een belabberde support. Ik hoop dat MS mooie deals gaat sluiten met de telecomproviders in NL. Want succesfactor van het slagen van een mobile OS hangt mede af van de providers die deze toestellen aan de man gaan brengen.

   

  Ik hoop dat je iets kunt met mijn inbreng. 

  @ Maarten Sonneveld: als jij me een Windows Phone 7 toestel regelt met een preview of ReleaseCandidate NL-taalversie dan wil ik graag uitgebreid mijn bevindingen en feedback met je delen.

   

  Succes met je CMD-studie!

   

  Groeten J. Linsen

  ps ik overweeg ook om te starten met de CMD studie. Moet alleen nog even zoeken of ik dat kan combineren met mijn werk.

   

   

  woensdag 8 juni 2011 08:14